Uusi Ebola-epidemia leviää Kongossa

1. kesäkuuta lähtien uusi Ebola-epidemia on vaikuttanut Mbandakan alueeseen. Kuva: Getty Kuvat? Tiedosto
Uusi Ebola-epidemia Kongon demokraattisessa tasavallassa sytytti ensimmäiset hälytyssignaalit, kun se laajeni Ecuadorin maakunnassa, samalla kun se lisäsi pelkoa virustorjuntavarojen vaikutuksesta ja käytöstä lääketieteellisten ja virallisten lähteiden mukaan.

Ecuadorin provinssiin Kongon demokraattisessa tasavallassa vaikutti jo Ebola-epidemia touko-heinäkuussa 2018, ja 54 tapausta, joista 33 oli kuolemaan johtavia.

Mukaan alueellinen johtaja Afrikan Maailman terveysjärjestön (WHO), Matshidiso Moeti, kirjataan tapauksissa Ebola nousi ennakkotapauksia alueella.

”Nyt on 56 tapausta, mikä on hyvin huolestuttavaa. Tämä tasapaino ylittää alueen edellisen epidemian”

Hän julisti Maailman terveysjärjestön (WHO) Afrikan aluejohtajaksi Matshidiso Moetin.
Kongon demokraattisen tasavallan terveysministeriön viimeisin tasapaino antoi perjantaina 58 tapausta, joista 54 vahvistettiin, neljä epäiltyä ja 22 kuoli.

Kuten jokaisessa epidemiassa, WHO pelkää rahoituksen puutetta, koska on olemassa ”kilpailu” monien kongon demokraattiseen tasavaltaan vaikuttavien sairauksien kanssa, kuten COVID-19, tuhkarokko tai kolera.

”Meillä on alle kaksi miljoonaa dollaria laatikossa.”

WHO:n johtaja Fadela Chaib kommentoi nykyistä Ebola-epidemiaa.
25. kesäkuuta ilmoitettiin Kymmenennen Ebola-epidemian päättymisestä Kongossa. Kuitenkin 23 päivää aiemmin, yli tuhat kilometriä itään Pohjois-Kivun maakunnassa, tauti syntyi jälleen yhdellä epästabilisoiduilla alueilla, joissa on kymmeniä aseistettuja ryhmiä.

Kun kaksituhatta 287 kuoli yhteensä kolmetuhatta 470 tapausta, se oli toiseksi vakavin epidemia historiassa, jonka jälkeen Länsi-Afrikka kärsi vuosina 2014–2016 yli 11 000 kuolemantapausta.