John Lewis, Yhdysvaltain kansalaisoikeuksien luku, kuolee

John Lewis, Martin Luther Kingin painikumppani, kuoli syöpään. Kuva: AFP
Kongressiedustaja John Lewis, ikoninen puolestapuhuja pasifismia ja kansalaisoikeuksia Yhdysvalloissa, sekä aktivisti Martin Luther Kingin taistelukumppani, kuoli syöpään perjantaina 80-vuotiaana.

”Tänään Amerikka suree menetys yksi suurimmista sankareita sen historiassa”, house presidentti Nancy Pelosi sanoi julkilausumassa.

Lewis, lainsäätäjä vuosikymmeniä kärsivät haimasyövän, oli ”titaani kansalaisoikeuksien liikkeen, jonka ystävällisyys, usko ja rohkeus muutti kansakuntamme”, Pelosi lisäsi.

Valkoinen talo muistutti myös Lewis lauantaina uransa puolustaa kansalaisoikeuksia.

”Kongressiedustaja John Lewis oli ikoni kansalaisoikeuksien liikkeen, jolloin kestävä perintö, joka ei koskaan unohdeta”, Valkoinen talo lehdistösihteeri Kayleigh McEnany sanoi hermona verkkoon.
Koko elämänsä ajan tämä afroamerikkalainen taisteli ankarasti rasistista syrjintää ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Poliisi pidätti hänet useaan otteeseen kansanmurhaa tai maahanmuuttoa koskevissa laeissa, ja siitä tuli vuosien mittaan yksi maan arvostetuimmista äänistä oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta.

Hän kohtasi myös Yhdysvaltain republikaanien presidentti Donald Trump boikotoida hänen virkaanastujaiset ja korostaa Venäjän puuttumista vuoden 2016 vaaleissa kyseenalaistaa hänen oikeutus.

John Lewisin taistelu
Lewis syntyi Troyssa, Alabamassa vuonna 1940. Hän oli neljäs kymmenestä sisaruksesta talonpoikaisullisperheen ja varttui kaikki musta yhteisö, jossa hän nopeasti tuntui erottelu, koska väri hänen ihonsa.
Hän oli vain 21-luvulta, kun hänestä tuli yksi Freedom Ridersin perustajista, joka taisteli julkisen liikenteen eriyttämistä vastaan 1960-luvun alussa.
Hän oli myös nuorin johtaja tungosta 1963 mielenosoituksen Washington, jossa edesmennyt aktivisti Luther King piti historiallisen ”Minulla on unelma” puhe.
Kaksi vuotta myöhemmin hän melkein kuoli rauhanomaisessa rasismin vastaisessa protestissa Selmassa Alabamassa, kun hän kärsi murtuneen kallon poliisin pahoinpitelyistä.
Sinä päivänä hän tuli tunnetuksi ”Bloody sunnuntai” ja tasan puoli vuosisataa myöhemmin, hän käveli käsi kädessä Barack Obama, Amerikan ensimmäinen musta presidentti, paikka, jossa tämä ikoninen mielenosoitus tapahtui.