Guatemalassa väkivalta julistaa ”piirityksen tilaksi” viidelle kunnalle

Koska väkivalta, väitetään johtuvan aseellisten ryhmien, Guatemalan presidentti Alejandro Giammattei sanoi sunnuntaina ”valtion piirityksen” 5 kunnille maan pohjoisosassa.

Määräyksellä rajoitetaan perustuslaillisia oikeuksia, kuten liikkumisvapautta, aseiden kuljettamista ja ilmenee muun muassa, ja se mahdollistaa pidätykset ja kuulustelut perusteettomina Giammattei-lehdessä julkaiseman määräyksen mukaan, joka on virallinen lehti.

Mihin sovelletaan Guatemalan presidentin toimenpidettä?
”Piirityksen tilaa” sovelletaan 30 päivän ajan seuraavissa Guatemalan kylissä, lähes kaikissa alkuperäiskansojen läsnäolossa:
”Useat asukkaat ja aseistetut ryhmät ovat toteuttaneet useita toimia, jotka runko perusteltuja todisteita väkivaltaisista toimista turvallisuusjoukkoja vastaan, toimista, mahdollisesti yllyttämisen rikollisryhmien tarkoituksena on horjuttaa osastojen ja kuntien viranomainen”, Giammattei perusteltua.

Guatemalan hallitus ei toistaiseksi täsmentänyt, mitkä väkivaltaiset teot johtivat piirityksen valtion julistamiseen, jonka kongressin on nyt ratifioitava tullakseen voimaan.

Taustaa ”piirityksen tila” Guatemalassa
Giammattei, 64, koulutus lääkäri, otti virkaan viime tammikuussa ja on sittemmin turvautunut rajoituksia oikeuksien yrittää hallita väkivaltaa joissakin kylissä.

Kaksi päivää sen jälkeen, kun hän oli vannonut valan, edustaja määräsi valtion ehkäisyn käyttöön satoja poliiseja ja sotilaita kunnissa Mixco ja San Juan Sacatepéquez, vierekkäin alueilla länteen pääoman ja iski jengitoimintaa.

Väkivallan aalto jätti 4 645 ihmistä kuolemaan vuonna 2019. Puolet rikoksista liittyy huumekauppaan ja joukkoihin, jotka kiristävät matkustaja- ja kauppaliikennettä.

Viime tammi-kesäkuun välisenä aikana väkivaltaiset kuolemat vähenivät 31 prosenttia viime vuoden ensimmäiseen puoliskoon verrattuna, mikä johtui viranomaisten pääasiassa pakollisista sulkutoimenpiteistä, jotka johtuivat koronaviruspandemiasta.