Espanjalainen kirjailija Juan Marsé kuolee 87

Espanjalainen kirjailija Juan Marsé, yksi suurista nimistä kirjallisuuden viime vuosikymmeninä, kuoli lauantaina iässä 87 Barcelonassa, Espanjassa, kaupunki hän esitti paljon työstään.

”Suremme syvästi John Marsén kuolemaa. Lepää rauhassa, rakas Juan”, sanoi kirjallisuuden virasto Balcells, selittää, että kirjailija kuoli yöllä Barcelonassa.

Paikallisen lehdistön mukaan kirjailija Juan Marsé kuoli sairaalassa terveysongelmista, joita hän oli pitkään kantanut.

Marsé on osa niin sanottua 50-sukupolven sukupolvea ystäviensä Jaime Gil de Biedman, Carlos Barralin, Eduardo Mendozan, Manuel Vázquez Montalbánin tai Juan Goytisolon kanssa.

Hänen kirjansa siirtyvät sodanjälkeinen Barcelona, kuvataan huolellinen, realistinen ja ironinen kynä sodanjälkeinen ja sosiaalisia jännitteitä välillä perinteinen porvarillinen, uusi eliitti ja työväenluokan.

”Saan Brysselissä surullisen uutisen, jonka Juan Marsé, espanjan kirjallisuuden avainhahmo, on jättänyt meidät. Mies, jolla oli luja vakaumus, joka onnistui teostensa kautta kuljettamaan meidät Barcelonan sosiaaliseen todellisuuteen sodanjälkeisenä aikana. Rakkauteni hänen perhettään ja ystäviään varten.”
Marsé oli oppipoika jeweler, työskenteli mainonnassa ja oli päätoimittaja lehden. Kirjallisuuden kriitikot ja kirjailijat kutsuvat häntä ”viimeinen klassinen kirjailija” Espanjassa. Ujo, karismaattinen ja vaatimaton Marsé ei koskaan pätevä henkiseksi, vain ”kertojaksi”.

Vuonna 2008 kirjailija Juan Marsé sai Cervantes-palkinnon, Nobelin espanjankirjallisuuden Nobel-palkinnon, joka lisättiin muihin arvostettuihin palkintoihin, kuten Planet, jonka sai vuonna 1978 ”The Girl of the Golden Panties”, Brief Library (1966), jonka ”Last Evenings with Teresa”, kritiikkiä Kastilialainen kerronta (1993) varten ”The Funnel of Shanghai” tai Juan Rul , vuonna 1997 arvostetuin Latinalaisen Amerikan palkinto.

Barcelonan kirjailija alkoi kirjoittaa tarinoita lehtiä Insula ja El Peuroja, kunnes vuonna 1960 hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa ” Locked with a Single Toy ”.